‘Ik lust geen vis’ (2)

In mijn vorige column schreef ik dat kinderen te weinig vis eten. En dat de oorzaak ligt bij ouders, die zelf ook geen vis eten. Omdat ze het niet gewoon zijn. Of is er een andere oorzaak?

Er zijn genoeg excuses te bedenken. ‘Het stinkt’ is het eerste wat je vaak hoort. Nee, het ruikt! Net als patat en pannenkoeken. Stiekem is dat niet het echte excuus. Iedereen is namelijk bang voor wat andere mensen van een eventuele geur zeggen. Ik zal je vertellen wat je er aan doen kunt. Eerst nog even verder lezen. Een ander excuus is ‘Ik wil geen gepier met die graten.’ Gelukkig kunnen we van alle vissen filets maken waar geen graat in zit. Probleem opgelost. Een ander houdt niet van de smaak of de structuur en ja er zijn mensen die zelfs allergisch zijn voor vis. Vis is dan ook een officieel ‘allergeen’.

Gelukkig is er vis in allerlei soorten. Met eigen smaken én geuren. En kan het op verschillende manieren bereid worden. Verder moet je weten dat smaak vooral aangeleerd kan worden. Bier en wijn en zelfs koffie moet je in veel gevallen ook ‘leren drinken’. Zo kun je ook vis leren eten.

Toch nog even in het kort: waarom is vis gezond? Vanwege belangrijke en onmisbare vetten, eiwitten, vitamines (A, D en B12) en mineralen (selenium, jodium en zink). Het past niet in deze column om de gezondheidsvoordelen verder uit te werken, maar op internet is er genoeg betrouwbare informatie over te vinden.

Eet je geen vis vanwege een van de redenen die ik eerder noemde? Dan heb ik de volgende tips voor je:

Vind je vis stinken? Vis pocheren zorgt voor de minst sterke geur. Toch liever in de oven bereiden of bakken in de pan? Gebruik roomboter in plaats van olie.  Plaats zoveel mogelijk een deksel op de pan. Maak ook goed gebruik van je wasemkap natuurlijk. Laat een pannetje met water en azijn pruttelen om de geur te neutraliseren, voeg eventueel citroenolie toe en/of leg een open citroen bij de vis. De geur kan ook worden vervangen door een andere geur: door wat koffie in water te koken of door een schaaltje met sterke parfum te plaatsen. Is de pan leeg? Zet de pan op de kop of was direct af. Vis kan in 4 minuten klaar zijn en is zo lekker dat eventuele geurtjes niet veel kans krijgen toch?

Vind je de smaak niet lekker? Probeer eens een vis met een uitgesproken eigen smaak, zoals zalm. Liever neutrale witvis? Bestrooi met wat zout en je favoriete kruiden om de smaak te beïnvloeden. Gebakken vis en gegrilde vis smaken vaak wat sterker dan gepocheerde vis.

Staat de structuur je tegen? Probeer eens een vlezige vis. Tonijn bijvoorbeeld is echt een zwemmende biefstuk. Als je een tonijnsteak bakt of grilt, lijkt de structuur meer op vlees dan die van de meeste vissen. Onze tonijn is overigens gecertificeerd en kun je met een gerust hart eten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *