‘Ik lust geen vis!’

Wist je dat kinderen te weinig vis eten?
Nederland mag dan een waterland zijn, we kennen hier geen viscultuur. En dat is jammer, vinden de Gezondheidsraad en het Nederlands Visbureau, dat al jaren probeert de visconsumptie in Nederland te bevorderen. Eigenlijk zou er twee keer per week vis op ons bord moeten liggen, stellen zij (en vind ik natuurlijk ook), waarvan één keer een vette variant als makreel, haring, zalm of sardines. Want vis zit vol eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Omega 3 bijvoorbeeld, dat goed is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen én beschermt tegen hart- en vaatziekten. Jodium, chroom, fluoride en zink en behalve vitamine A en E, ook vitamine D, belangrijk voor sterke botten en tanden.

Aldus een artikel op oudersvannu.nl. Dat kinderen te weinig vis eten is eigenlijk best raar, omdat verantwoorde voeding helemaal hot is op dit moment. De oorzaak? Ouders eten zelf ook geen vis, want ze zijn er niet mee opgegroeid! Ze snacken liever een knakworstje of bitterbal dan een vette haring. Ik kan het me haast niet voorstellen….

Gelukkig zijn we nooit te oud om te leren, en dus om onze kinderen vis te leren waarderen. Waarom je het zou doen? Vis is gezond, vis is puur, onbewerkt. Vis is een keer wat anders dan vlees en veel sneller te bereiden! Vis is ook nog eens veelzijdig en lekker. Er zijn genoeg redenen te bedenken.

Heb je geen idee wat en waar te beginnen? Wij wel! En dan heb ik het niet over kibbeling, dat eten we allemaal al wel, toch? In onze vitrines vind je genoeg ander lekkers. Start eens met een paar pure visfiletjes. Gewoon bij de aardappels in plaats van vlees. Het hoeft niet duur te zijn, het is zeker lekker en snel klaar te maken. We helpen je graag verder!

Column van vismeester Dick Bal

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *