Transformatie in zee

Het is augustus en tijd om een echt Hollandse lekkernij in het zonnetje te zetten, tong! Je weet wel, die bruine en platte vis. Waarom heeft deze vis eigenlijk de naam tong? Heel simpel, hij lijkt op een tong. Dit is echter niet altijd zo. Een pasgeboren tong ziet eruit en zwemt gewoon als een normale vis. Na een paar weken gaat hij op z’n zij zwemmen, wordt plat, zijn mond draait en zijn onderste oog verhuist naar boven. De onderkant van de huid wordt wit en de bovenkant krijgt de kleur van de bodem.

Overdag ligt hij in het zand ingegraven en ‘s nachts gaat hij op zoek naar voedsel.

Grote tong noemen we zeetong en kleine tong noemen we sliptong, niet slibtong. Waarom met een p? Slip betekent in het Engels ‘klein’. De naam sliptong heeft dus niets te maken met slib op de bodem.

Het smelt op de tong…

Tong is een magere vissoort met maar 1 gram vet, 17 gram eiwit en 90 calorieën per 100 gram. Tong is een vis die op je tong smelt! Ik vind de tong het aller-lekkerst wanneer deze is gebakken in roomboter in de koekenpan. Op laag vuur, 2 minuten aan beide kanten. Eventueel gekruid met wat tijm, iets knoflook en een beetje zeezout. De vis iets af laten koelen en dan smullen maar…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *